Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Málta

Málta történet

Málta, Málta, Történet

Málta története

Málta, Málta, Történet

A Földközi-tenger közepén fekvő Málta Európa legdélebbi országa. A 6 szigetből mindössze 3 lakott, területe 316 km2. A sziget már Kr. e. 5300-ban lakott volt, területén a legnagyobb ősi kultúrák és az európai történelem legfontosabb pillanatai mind nyomot hagytak.

A 3 lakott sziget közül a legnagyobb Málta, itt 350 000 lakos él. Gozo területe negyedakkora, Comino szigetén pedig csak néhány ház áll. A Szent-Pál öböl két szigete csak nappal, míg a természetvédelmi területté nyilvánított Filfla nem látogatható.

Málta első betelepülői Kr. e. 5300 körül érkeztek Szicíliából, később éltek itt föníciaiak, ókori görögök, rómaiak és arabok. A 16. században V. Károly a johannita rendnek adományozta Máltát, amelyet 1798-ban Napóleon foglalt el. 1800-ban a franciák behódoltak az angoloknak és a sziget angol fennhatóság alá került. Az őslakosoknak csak korlátozott önrendelkezési joga volt egészen 1964-ig, amikor is Málta kivívta függetlenségét. 1974-ben kiáltották ki a köztársaságot és 2004-ben Málta belépett az Európai Unióba.

A máltaiak a világ egyik legvendégszeretőbb népe. Napjainkig hűségesek maradtak hagyományaikhoz és kultúrájukhoz. A helyiek nagy része a helyi nyelvet a maltit beszéli, amely az arabbal áll szoros rokonságban. Sokan beszélnek angolul, olaszul és franciául is.

Málta életformájára leginkább a nyugodtság jellemző, a turistákat bármerre nézve nyugodt, komótos hangulat fogadja. A szigeten szinte mindenki ismer mindenkit és napjainkban is hatékonyan működik a kölcsönös segítségnyújtás. A rokoni kapcsolatok nagyon erősek és a helyiek tisztelettel bánnak az idősebbekkel is. A máltaiak és Gozo lakói mélyen vallásosak, minden falu vagy város büszkesége a helyi díszes templom.

Málta a nyaralók kedvelt célpontja. Májustól októberig kiváló az időjárás, a hűs habok úszásra és búvárkodásra, az erdei ösvények felfedezésre csábítanak. Sokan évről évre visszatérnek a szigetre, mert az egzotikus Málta biztonságos, barátságos és nyugodt üdülőhely.

Forrás: Berlitz: Málta

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!